Het ‘Slapend contract’
862
post-template-default,single,single-post,postid-862,single-format-standard,theme-bridge,bridge-core-1.0.5,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,columns-4,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.2,vc_responsive
 

Het ‘Slapend contract’

Het ‘Slapend contract’

Het zogenaamde ‘Slapend contract’ heeft vaak negatieve gevolgen voor de werknemer. Hier is tot nu toe naar mijn mening veel te weinig aan gedaan, terwijl dit toch al jaren aan de orde is. Je hoort er in de politiek ook vrij weinig over en het valt mij op dat er vanuit vakbonden en ondernemingsraden er relatief ook weinig geluiden komen tegen dit ‘Slapend contract’. Er is bijna sprake van een ‘Slapende discussie’.

Nog even kort wat het ‘Slapend contract’ ook alweer inhoudt. Als werknemers (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt raken ontvangen ze een WIA-uitkering van het UWV. Als werkgevers het arbeidscontract met de arbeidsongeschikte werknemer dan beëindigen, behoren ze een ontslagvergoeding, de zogenaamde transitievergoeding, aan de werknemer in één keer te betalen. Om dit te voorkomen, laat de werkgever het arbeidscontract gewoon voortbestaan, zonder dat de werknemer hiervoor arbeid hoeft te verrichten (deze is immers arbeidsongeschikt) en zonder dat de werkgever loon hoeft te betalen (de werknemer ontvangt immers een WIA-uitkering). Het contract ‘slaapt’ als het ware. Het bestaat wel, maar wordt niet ten uitvoer gelegd.

Het risico voor de werkgever is wel dat als de werknemer weer geschikt is om (gedeeltelijk) te werken, de werkgever verplicht is om mee te helpen aan de re-integratie en loon te gaan betalen; het contract bestaat immers nog. Echter, de werkgever durft dit risico wel te nemen want ten eerste is het nog maar de vraag of de werknemer later nog in staat blijkt om te werken, zeker bij oudere werknemers die tegen hun pensioen aanlopen.  Ten tweede weten heel veel werknemers dit niet. Als ze weer in staat zijn om te werken kloppen ze bij het UWV aan en niet bij hun ‘vorige’ werkgever. Althans, zij denken dat dit hun vorige werkgever is, maar omdat het arbeidscontract officieel nog doorloopt, zijn zij nog steeds hun werkgever.

Mijn tip voor de werknemer die in een WIA-uitkering terechtkomt is dan ook, vraag de beëindigingsovereenkomst op bij je werkgever zodat je een ontslagvergoeding kan aanvragen. Geeft de werkgever die niet, eis dan salaris en hulp bij re-integratie van de werkgever voor het gedeelte dat je wel kan werken en kan je helemaal niet meer werken, eis dit dan zodra dit wel mogelijk is. Overigens treedt er vanaf volgend jaar april een nieuwe wet in werking die de ontslagvergoeding die de werkgever aan de arbeidsongeschikte werknemer uitkeert, compenseert. Met terugwerkende kracht wel te verstaan. Dat betekent dus dat als een werkgever nu betaalt, deze dit bedrag volgend jaar april terugkrijgt.

 

Geen reactie's

Geef een reactie