Juridische hulp aan de onderkant van de samenleving
866
post-template-default,single,single-post,postid-866,single-format-standard,theme-bridge,bridge-core-1.0.5,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,columns-4,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.2,vc_responsive
 

Juridische hulp aan de onderkant van de samenleving

Juridische hulp aan de onderkant van de samenleving

Je ziet helaas steeds meer dat burgers aan de onderkant van de samenleving heel moeilijk juridische hulp kunnen krijgen, terwijl juist zij die nodig hebben. Natuurlijk zijn er maatschappelijk werkers die deze doelgroep kunnen helpen, maar ten eerste hebben deze maatschappelijke werkers lang niet altijd een juridische achtergrond en ten tweede is de vraag veel groter dan het aanbod.

Iemand die bijvoorbeeld enorm in de schulden zit, heeft misschien wel recht op kwijtschelding(en), betalingsregeling(en) of in zeer schrijnende gevallen op schuldsanering. Dan kan je als belanghebbende hulp vragen bij de gemeente, die dan weer maatschappelijk werkers of andere instanties inschakelen om deze persoon te helpen. Of iemand die in een bijstandsuitkering of arbeidsongeschiktheidsuitkering zit, weet ook niet altijd goed alle rechten of plichten, waardoor er misschien een korting of boete dreigt aan te komen. Deze persoon is dan zeker gebaat bij enige hulp of voorlichting.

Maar vaak moet je dan al in een bepaald traject zitten om hulp te krijgen. Je moet aan  bepaalde voorwaarden voldoen (hoogte inkomen, hoogte vermogen, etc.) en vaak sta je ook nog op een wachtlijst. Bovendien kan de gemeente je lang niet altijd (juridisch) helpen, moeten ze volgens bepaalde procedures handelen en spreken ze niet altijd de taal van de doelgroep. Toch is de gemeente er wel bij gebaat als deze mensen geholpen worden. Hoe minder privé- en financiële problemen, hoe beter men zich voelt en des te sneller hij/zij weer aan het werk kan en ook wil. Dit scheelt een aanzienlijke besparing aan uitkeringen, kwijtscheldingen en eventuele bijzondere toeslagen.

Als jurist die niet alleen de boven- en middenklasse bedient, maar ook de onderkant van de samenleving, kan ik dan ook zonder enige voorwaarden of termijnen, deze mensen voorzien van algemene voorlichting en individuele begeleiding. En juist dat laatste waarbij persoonlijke aandacht heel belangrijk is, kan deze persoon weer meer zelfvertrouwen geven. Omdat deze doelgroep financieel zelf niet in staat is om juridische hulp in te schakelen, immers, ook bij een pro deo advocaat betaal je al snel een eigen bijdrage van enkele honderden euro’s, is subsidie vanuit de gemeente natuurlijk de ideale oplossing. Op den duur bespaart dit kosten voor de gemeente en de betreffende burger kan per direct zonder voorwaarden of procedures worden geholpen.

Geen reactie's

Geef een reactie